20 Ağustos 2008 Çarşamba

KPSS REHBERİ

KPSS REHBERLİK





1-KPSS NEDİR?

Milli Eğitim Bakanlığı 1985–1991 yılları arasında öğretmenleri “öğretmen seçme sınavları” ile seçmeye çalışmıştır. Bu sınavlar yeterliğe dönük baraj uygulaması olarak gerçekleştirmiştir. 1992 yılında bu uygulama kaldırılmış, öğretmen adayları sınavsız olarak mesleğe alınmıştır. 2001 yılında ise KMS (Kurumlar İçin Merkezi Eleme Sınavı) adı altında tekrar sınav sistemine geçilmiştir. 2002–2003 yıllarında bu uygulama KPSS adıyla (Kamu Personeli Seçme Sınavı ) devam etmiştir. Bu sınavlarda başarılı olabilmek için iki oturumlu bir sınav sürecinden geçmek gerekmektedir. Sabah oturumunda öğretmen adaylarının 120 soru ile genel kültür ve genel yetenek becerileri ölçülmektedir. (Genel yetenek alanında %50 Türkçe, %50 Matematik, Genel Kültür alanında ise, Atatürk İlke ve inkılapları, %40, Temel Yurttaşlık Bilgisi %15, Türkiye ve Dünya ile ilgili Güncel ve Sosyo-Ekonomik Konular %5, Türk Kültür ve Medeniyetleri %10, ve Türkiye Coğrafyası % 30) öğleden sonra yapılan oturumda ise yine 120 soru ile Eğitim Bilimleri alanındaki yeterlik ölçülmek istenmektedir. (Eğitim Bilimleri alanının kategorileri ve ağırlıkları ise Eğitim Psikolojisi %50, Eğitim Programları ve Öğretim %35, Rehberlik ise %15 şeklindedir) Daha sonra sınav sonuçlarına göre başvuru taban puanları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanmaktadır. Başvuru taban puanını geçen öğretmen adayları tercihlerine ve barajı aşan ne kadar kişinin başvuru yapacağına bağlı olarak tekrar bir eleme sürecine tabi tutulmaktadır.



2-KPSS İÇERİĞİ

§ KPSS tam gün sınav uygulamasıdır. Öğretmen adayları sınav günü saat 09.30–11.30 arası genel kültür-genel yetenek, 14.30–17.00 arası eğitim bilimleri sınavı için performans göstermektedirler. İlk sınav bir hız sınavıdır. 120 soruya 120 dakikalık bir süre verilmiştir. Öğretmen adaylarının bilgi ve kavrama güçleri ve hızlarının ölçümü amaçlanmaktadır. Eğitim bilimleri sınavı ise daha çok bilgi ve kavrama üzerinde beceri ölçme amacındadır. Eğitim bilimleri alanında çoktan seçmeli maddelerin dört türü üzerinde durulur. Kesin doğru cevap gerektiren, öncüllü soru tipi, olumsuz soru kökü ve en doğru cevabı gerektiren soru tipidir. Adayları en çok zorlayan soru türüdür. En doğru, öncelikle gibi kavramlar soru kökündedir.

§ KPSS test tekniğine dayalı sınavdır. Bu sınavlarda başarılı olmak test çözme becerisi kazanmayı gerektirir. Çünkü bu sınava müracaat eden aday sayısı her yıl artmakta kontenjanlarda sınırlı kalmaktadır. Yani kazanmak her yıl bir önceki yıla göre daha da güçleşmektedir. Bu güçlüğün üstesinden gelmek için adayın sınav süresince yaptığı netlerin yüksek olması gerekir.

§ Sınavdan önce çözülen yüzlerce hatta binlerce sorunun oluşturduğu bilgi birikimi adayın sınavda başarılı olmasını sağlar. Çünkü çözülen her soru gerçek sınav öncesi adaya tecrübe kazandıracaktır. Aday bu bilgi birikimiyle sorulara nasıl yaklaşacağını ve soruları nasıl çözeceğini, hangi yolları kullanacağını, ne kadar süre ayıracağını ve nelere dikkat edeceğini öğrenir.



3-NELER YAPMALIYIZ?

Öncelikle yapmanız gereken kendinize güvenmenizdir. Bu sınava hazırlandınız ve mutlaka başarılı olacaksınız. İkinci yapmanız gereken nokta moralinizi yüksek tutmak anlamsız kaygı ve kuşkulardan uzak olmanızdır. Şimdi aşama aşama neler yapabilirsiniz bunları inceleyelim;

a) Sınav öncesi son on gün

Sınava yakın günlerde paniğe kapılıp gece gündüz ders çalışmak, faydadan çok zarar getirir. Sadece sınav stresini artırır. Eğer sınava gerçekten hazırlanmışsanız, sakin olmalısınız. Şimdi sadece son kontroller ve son antrenmanlar yapılacaktır.

1- Konu eksikliğiniz olduğunu düşünüyorsanız bunları öncelikle tamamlayın.

2- Çıkmış sorular sizin en büyük göstergenizdir. Bu yüzden çok ayrıntılı bilgilere sahip olmaktan çok sınav formatına uygun bilgiler edinmeniz önemlidir.

3- Geçmişteki başarılarınızı hatırlayın ve bu başarıları tekrarlayabileceğinizi düşünün.

4- 2001–2007 yılı arasında çıkmış bütün soruları çözünüz. Çünkü KPSS tekrar eden bir sınav olma özelliği taşımaktadır. Bu yüzden çıkmış soruları çözerek konuları tekrar etmiş olacaksınız.

5- Beslenmenize dikkat edin. Her besin grubundan yeterince alarak vücut direncinizi koruyun. Sınav öncesinde rejim yapmayın. Bunun tam tersi, aşırı yeme isteği de zararlı olabilir.

6- Sınav cumartesi olacağı için Cuma gününü kendinize ayırın ve sadece dinlenin. Çünkü fiziksel olarak da büyük bir efor sarf edeceğiniz bu sınava zihinsel ve fiziksel olarak dinlenmiş giriniz.

7- Zihninizde “ben kazanamayacağım”, “bu sene de olmayacak” vb kaygıları silin, hazırlandınız ve kazanacaksınız.

8- Kaygınızı eğlenceli etkinliklerle ve olumlu düşüncelerle birlikte yaşayın. Moralinizi yüksek tutmaya çalışın. Mizah yazıları okuyabilir, eğlenceli filmler izleyebilirsiniz.

9- Zevk aldığınız şeylere ve hobilerinize hafta içinde birkaç saat ayırın. Açık havaya çıkmak gerginliği ve kaygıyı azaltır; enerjiyi artırır; olumlu düşünceleri pekiştirir.

b) Sınav Sabahı

1- Hava sıcaklığını dikkate alarak güne mutlaka duş alarak başlayınız.

2- Kahvaltı yapmayı unutmayınız.

3- Sınav sabahı daha önce tüketmediğiniz yiyecekleri denemeyin.

4- Sınav trafiğini göz önüne alarak, sınav yerine mutlaka erken geliniz.

5- Sınav giriş evraklarınızı, kimlik belgelerini, kalem, silgi ve renkli kalemlerinizi yanınıza alınız.

6- Sınav sırasında yanınızda kepekli sandviç, paket süt, kolonyalı mendil ve su bulundurun.

7- Güneş alıcı ve siyah, boğucu renkte, dar ve sıkıcı kıyafetler giymeyiniz. Kendini rahat hissettirecek tarzda giyinin.

8- Sınavdan önce mutlak sükûnet ilkesini uygulayınız. Yani kimseyle konu, soru, hazırlık vb. sohbeti yapmayınız. Ve kesinlikle notlarınıza bakmak gibi hatalar yapmayınız.

c) Sınav Esnasında

1- Sınav başlamadan önce, “Keşke daha fazla çalışsaydım, daha çok deneme yapsaydım!”, “Eyvah, kazanamayacağım, başarılı olamayacağım!” düşünceleri zihninizi kurcalayabilir. Bu olumsuz senaryoları kafanızdan atmaya çalışın. Sadece okuduğunuz soruya yoğunlaşın.

2- Heyecanlanmaya başladığınızı fark ettiğinizde, bunun doğal olduğunu, hatta sınavda başarılı olabilmek için bu heyecanın gerekli olduğunu kendinize telkin edin.

3- Kaygı olsa da bunu paniğe dönüştürmeyin. Yaşadığınız şey sınav heyecanıdır ve son derece normaldir. Sınavla ilgili en ufak bir kaygı duymuyorsanız, bu da aslında çok sağlıklı bir durum değildir.

4- Kendinizi sınava hazır hissetmiyor olabilirsiniz. Ne kadar çalışırsanız çalışın, sınav öncesinde bu duygunun yaşanması normaldir. Eğer sınava çalışma konusunda elinizden geleni yaptığınıza inanıyorsanız, sınavdan korkmanıza gerek yoktur. Aylardır, belki de birkaç yıldır bu sınav için yaptığınız çalışmaları düşünün… Gördüğünüz dersleri, çözdüğünüz testleri, yaptığınız deneme sınavlarını, bitirdiğiniz test kitaplarını üst üste koyunca neredeyse boyunuzu geçiyor değil mi? Yaptığınız bunca çalışma varken, kendinizi yetersiz hissetmek pek de anlamlı olmasa gerek.

5- Sınav sırasında diğer öğrencilerin ne yaptıklarıyla ilgilenmeyin. Verilen süreyi en iyi şekilde kullanmaya çalışın. Bunu yaparken de sakin olun. Süreyi daha iyi kullanmak için soruları hızlı çözmeye çalışmayın, bu, sizin hata yapma riskinizi artırır.

6- Soru kökünü ve soru paragrafını anlamadan şıkları okumaya başlamayın. Önce size verilenleri ve sizden istenenleri iyi belirleyin. Bu sizin cevabı daha kısa sürede ve daha doğru bir şekilde bulmanızı sağlayacaktır.

7- Bütün şıkları okumadan doğru olduğuna inandığınız şıkkı işaretlemeyin. Çünkü bazı sorular sizden en doğru cevabı bulmanızı ister. “değildir”, “memeli, “mamalı” gibi soru köklerine dikkat ediniz ve renkli kalemle altını çiziniz.

8- İki cevap da birbirine benziyorsa, cevap, büyük ihtimalle ikisi de değildir. İki şık birbirinin zıttaysa, bunlardan biri doğrudur.

9- Yanlış olduğuna kesin emin olmadıkça, ilk tahminde bulunduğunuz cevabınızı değiştirmeyin. İki şık arasında kaldınız ve doğru cevabı işaretlemede kararsız kaldıysanız bu soruyu kırmızı kalemle daire içine alın ve sadece işaretlediğiniz bu soruya en son dönün ve bununla ilgilenin. Diğer işaretlediniz soruların cevaplarını değiştirmeyiniz.

10- Çözemediğiniz soruları düşünerek stres yapmayın. Her öğrencinin çözemeyeceği sorular mutlaka çıkar.

11- Uzun paragraftan oluşan soruları “uzun soru zordur” yargısında bulunarak o soruyu okumadan geçmeyin. Paragraf sorularının en önemli özelliği cevabının paragrafın içinde gizli olmasıdır.

12- Paragraf sorularında önce soru kökünü okursanız paragrafı daha kolay ve kısa sürede anlarsınız. Bu ise soruyu daha çabuk çözeceğiniz anlamına gelir.

13- Doğru cevaba daha kısa sürede ulaşmak istiyorsanız yanlış olduğuna inandığınız şıkları hemen eleyin. Kalan şıklar üzerine düşünün.

14- Sayısal sorularda işlemleri mutlaka kaleminizi kullanarak yapın.

15- Sınavdan erken çıkmayın süresi içinde cevaplama yapınız.

16- Sorulan soruya cevap olamayacak seçenekleri eleyin.



D) Sınav arası

Sınav arası 11.00 de başlar 14.15’te biter. Bu arada size şunlar önerilir;

1- Bu ara size dinlenmeniz için verilmiştir. Süre içerisinde soruları kontrol, cevapları tartışma gibi yanlış uygulamalara, zihninizi karıştıracak konuları konuşmayın. Çünkü yanlış sorularınızı öğrendikçe öğleden sonraki sınava bu yanlış soruları düşünerek gireceksiniz ve bu da sınav performansınızı olumsuz etkileyecektir. Sabahki sınav bitmiştir cevapları da değiştirmeniz mümkün olmadığı için bunları konuşmanızın size hiçbir faydası yoktur.

2- Cep telefonunu az kullanınız. Özellikle yakınlarınız ile konuşmalar sizi kaygılara itebilir.

3- Dinlenme arasında mutlaka bir şeyler yiyiniz. Bu yiyecekler daha önce yemediğiniz türde olmasın. Yoğurtlu (İskender Kebap), Aksi takdirde uykunuz sınav esnasında dayanılmaz bir hale gelir. Yağlı yiyeceklerden uzak durun. Sandviç türü hafif türleri tercih ediniz. Ayran ve gazlı içeceklerden ziyade doğal meyve suyu ve su tüketin.

4- Gölgelik yerlerde istirahat edin

5- Eviniz yakın ise eve gidebilirsiniz (trafiği de göz önüne alarak )

6- Ders çalışma gibi etkinlikler yine yok.

7- Dinlenin ve kendinizi sınava hazırlayın.



BU ÇALIŞMA DR.EREN ARSLAN TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR. HER HAKKI GİZLİDİR. KAYNAK GÖSTEREREK KULLANABİLİRSİNİZ.

Hiç yorum yok: